This post is also available in: Dansk
B&U Explorer birdede Öland (Sverige) i dagene 4. – 7. juni. Herunder kommer et uddrag af nogle af turens oplevelser.
‘B&U Explorer Basecamp’ er etableret. Foto: UDA. |
Første stop på Öland var – som de forgående Ölandsture – en optankning af bilen ved Preem-tankstationen lige efter Ölandsbroen (dagens oktan 95 literpris: 13,04 sv. kr.). Derefter ‘tankede’ vi forsyninger til de kommende dage hos ICA i Färjestaden – også helt som vanligt. Og så kørte vi sydpå til Ottenby Vandrarhem och Camping som vi havde valgt skulle være vores base, da det ligger lige nord for Ottenbylund og dermed let adgang til hele Ottenbyområdet og Södra Udde.
Vi havde timet ankomsten til Ottenby Vandrarhem och Camping til ti minutter før receptionen lukkede. Der var travlt med indtjekkende birdere, men det var ikke noget problem at booke en teltplads for tre nætter (160 sv. kr/nat) og inden længe var vores telt slået op og vi kunne nyde aftensmaden i den nedgående sol.
Fredag d. 5. juni.
Långa Jan, Södra Udde. Foto: UDA. |
Grundlovsdag tilbragte vi altså i Sverige med at se på fugle. Vejret var flot og solrigt fra morgenstunden og vi tilbragte det meste af dagen i Ottenbyområdet og især i og omkring Ottenbylund. Der skete ikke det store ved fyret, der var ikke rigtig gang i trækket, men det var også ved at være sent på sæsonen og samtidig kom vinden fra NV – og alle gik og ventede på den lovede sydlige og sydøstlige vind, der måske bragte nogle sjove fugle med sig. Men der var en del gråsæler man kunne kigge på og så var der også mange ederfugle. På engende var der bl.a de ynglende vadefugle at kigge på. En tur i Ottenbylund (sydlige del) gav en syngende Lille Fluesnapper og 2 piroler.
Lundsanger, Grönhagen. Foto: BEST. |
Vi flottede os og spiste en sen frokost på Café Fågel Blå ved fyret på Södra Udde. Hjortbiff med kanteralsauce – og det var rigtig godt. Efter maden tog vi en eftermiddagstur i Ottenbylund – mere eller mindre samme tur som tidligere, men bare på cykel. Og så mødte vi sørme NBA og hans k, der var ankommet i dag og som nu var på vej op til campingpladsen, hvor vi også bor.
Morgenmaden blev indtaget på p-pladsen ved ‘södra lunden’ med syngende karmindompap som baggrund. Vi tog gik en runde kratluskede, først i lunden og senere omkring krattene langs vejen, der fører ned til fyret og fuglestationen. Ikke mange fugle og kun nogle få orkidéer. En flok Biædere trak ind over – vi så dem ikke men kunne tydeligt høre dem. Vi kørte ned mod fyret og Södra Udde. På vejen mødte vi Niels, der var på vej den anden vej. De havde lige haft en flok på 24 Biæder! Vinden var tiltagende og der skete ikke meget ude på spidsen – ud over en enkelt Biæder, der trak ud – så vi kørte igen op til p-pladsen ved sydlige del af Ottenbylund og gik en af varianterne af den sædvanlige lille runde med et stop oppe i ‘Kanontårnet’, hvor UDA forsøgte at finde en sjælden sejler – dog uden held.
Vinden var lun, men det blæste efterhånden en hel del og der var ikke den samme aktivitet i lunden som dagen før, så vi besluttede os for, at køre nordpå langs vestkysten og derfra besøge nogle forskellige lokaliteter inde på Store Alvaret. Det kunne måske bringe nogle fugle, orkidéer og andre planter og måske nogle spændende sommerfugle.
Riddergøgeurt, Lilla Dalby Alvar. Foto: BEST. |
Ved Lille Dalby Alvar kunne vi konstatere, at andre havde fået samme idé med at skulle ud på alvaret. Men bestemt også en fin måde at fejre nationaldag på. Parkeringspladsen var fyldt, men det lykkedes os at placere bilen så vi ikke holdt i vejen for nogen. Det blev en noget kortere tur end da vi var her sidste år, hvor vi gik de 5 km ud til ‘fliserne’ (Læs Öland – Solens och vindarnes ö), men med den kraftige blæst forventede vi heller ikke mange flyvende ting der ude. Men heldigvis var der da nogle orkidéer at se på, bl.a. Riddergøgeurt, Tyndakset Gøgeurt og så Krutbrännere eller Bakkegøgeurt som den hedder på dansk.
Senere kørte vi forbi Naturbokhandeln i Stenåsa – et sted man altid lige skal ind og tjekke og så kan man jo lige snuppe noget mad og en kop kaffe når men nu er der. Men der var nok endnu mere proppet. Så dem der ikke er på Alvaret er i boghandlen – eller nok nærme i caféen ved boghandlen. Det er det man gør på Öland på nationaldagen. Vi valgte at komme tilbage senere og kørte derfor igen ud på alvaret – denne gang ved Möckelmossen, der er Stora Alvaret største sø. Der var også mange mennesker og arrangement i anledning af nationaldagen. Vi kørte i stedet hen til en af de andre rasteplader, hvor der var noget mere fredeligt. Det gav ikke det store, hvilket primært skyldtes vinden, der fik fugle til at holde sig lavt og skjult i det åbne landskab.
Det var tyndet ud ved Naturbokhandeln da vi først på eftermiddagen var tilbage. Vi slap igennem uden at købe os fattige i fuglebøger og udstyr og var nu klar til at få noget at spise. Vi blev fristet af caféens lammeburger, hvilket vi desværre måtte konstatere absolut ikke var en succes. Det er længe siden, at vi har fået noget, hvor vi faktisk syntes det var direkte ringe – og det var ikke fordi, at vi havde spist for meget slik inden eller noget – nej det sammenmaste lammekød var smagte bare ikke godt og selv kaffen, der fulgte med i menuen var kedelig. Nå men det havde vist ikke deres bedste dag, for sidste år fik vi en rigtig god og lækker kage med god kaffe.
I løbet af eftermiddagen forsøgte vi, at finde nogle fugle og kørte ned langs østkysten. Vi var forbi Stenåsebadets Camping, hvor vi boede sidste år – men der var højvande, så der var kun få fugle. Ved Göran Dämma længere sydpå håbede vi på sortterne og brushøns, men de var der heller ikke. Det mest spændende var en Atlingand han og en Sangsvane. Det blev til nogle småstop, hvor vi lyttede efter vagtel og engsnarre, men tidspunktet var ikke optimalt og vinden gjorde sit til at overdøve evt. spillende fugle. Til gengæld fik vi klarlagt, hvad svenskerne foretager sig på nationaldagen – man tager på loppis på Öland! Der var ikke det sted, der ikke havde et loppis og de var velbesøgte. Vi vidste godt at de godt kan lide loppis, men det her det var virkeligt meget! Vi så også folk, der rent faktisk havde købt ting som se så forsøgte, at få ind i deres biler eller bugseret op bag på cyklen.
Lille Fluesnapper (adult han), Ottenbylund. Foto: BEST. |
En sen eftermiddagstur på cykel i den nordlige del af Ottenbylund opvejede dagens manglende fugle. Ikke at vi så vanvittig mange fugle, men en meget flot og samarbejdsvillig Lille Fluesnapper gjorde sit for en god afslutning på dagen. Men før vi så den skulle vi så meget igennem. Det viste sig nemlig, at den vej vi troede man kunne cykle ind i lunden fra campingpladsen ikke lige var den rigtige eller i hvert fald ikke den letteste. Heldigvis var der en sød svensk familie, der havde valgt den samme tur som os og det var lokalkendte og vidste, hvad og hvordan man skulle gøre. Problemet var bare at der var en låst bom, der skulle forceres, men ved fælles hjælp fik vi cyklerne over. Så skulle vi igennem et sumpet krat og finde en ‘overgang’ i stengærdet. Problemet var bare, at der nu var blevet sat el-hegn op, men igen med fælles hjælp fik vi cyklerne over – og der var strøm i hegnet! Men så var vi også på de rigtige stier. Vi kørte den ‘rigtige’ vej hjem, så nu kender vi den til næste gang – for det er altså en fed skov.
Søndag d. 7. juni.
Sidste dag på Öland i denne omgang. Det blæste stadig, men vinden var nu vestlig (vistnok) og det kunne mærkes på temperaturen, der var noget lavere end i går, hvor vinden kom fra syd og sydøst og bragte varme med sig.
Det var næsten samme program som de forgående dage. Vi rundede dog først Södra Udda inden morgenmaden blev indtaget i felten – nærmere bestemt på den ‘sydlige p-plads’. Endnu en gang tog vi en runde i lunden. Ved ni-tiden kørte vi tilbage til campingpladsen og pakkede teltet ned og fik pakket bilen og begyndte stille og roligt, at køre nordpå med stop og småture nogle af de sted er vi også havde besøgt nogle af de foregående dage. Til sidst var vi igen i Färjestaden, hvor vi handlede lidt og tankede bilen begyndte selve hjemturen.