Husk at tjekke de “almindelige” fugle

This post is also available in: English

Husk at tjekke de “almindelige” fugle 

Nogle gange skal man også huske at tjekke de “almindelige” fugle. Det gør vi normalt også, men nogle gange – fx når man twitcher en sjælden fugl, så er det den fugl (eller art) man er fokuseret på. Så kan man nogle gange “glemme”, at kigge på de almindelige fugle. Eller man får ikke lige tjekket dem – med mindre det er en af de “små brune” fugle, der ligner hinanden.

Ovenstående oplevede vi første weekend i december, hvor vi twitchede et par stationære Islommer i Hanstholm. Vi var på familiebesøg i Nordjylland – nærmere bestemt i Aalborg. Udover familiebesøg, havde vi håbet på en tur til Hanstholm. En Ørkenstenpikker, der i flere dage havde opholdt sig på stranden øst for Hanstholm Havn. I mellemtiden var landet blevet ramt af vinter med sne og kulde, og stenpikkeren var ikke blevet set de seneste dage. Desværre var der stor sandsynlighed for, at den ikke “bare” havde flyttet sig. Den var muligvis bukket under da den sikkert havde fået svært ved at finde føde pga. sneen.

Med andre ord så var sandsynligheden for at få den som et nyt “kryds” forsvindende lille – eller ikke-eksisterende. Men heldigvis var der andre spændende og sjældne fugle i havnen, bl.a. to Islommer. Så fuglemæssigt var der stadig en grund til at køre til Hanstholm, når vi alligevel ville være i det nordjyske.

Hanstholm Havn en vinterdag.
Hanstholm Havn en vinterdag.
Et par smålommer

Da vi stod op lørdag morgen, lå temperaturen på 8 – 9 minusgrader! Vi havde overnattet i Cama Coche så det var bare om at få det varme tøj på med det samme. Dagens vejrudsigt var heller ikke optimal, da den lød på gråt, diset vejr med risiko for snebyger og snefald! Men vi ville på fugletur og kørte afsted efter morgenkaffen.  

På havnen i Hanstholm var vinden isnende kold, da vi efter ankomst begyndte at scanne havnen for lommer og andre andre fugle. Vi var ikke de eneste, der havde trodset vejret. Der var 2-3 andre på havnen, der havde kameraer med store objektiver rettet mod vandet. Det blæste ikke specielt meget, men lufttemperaturen var under frysepunktet og chill-faktoren var tilsvarende lav.

Der var meget glat på havnen, så det var med at bevæge sig forsigtigt rundt på kajområderne. Inden længe opdagede vi en Sortstrubet Lom, der var aktivt fødesøgende. Vi så den dykke flere gange. Men umiddelbart ingen Islommer. Så opdagede vi endnu en smålom længere væk. Den var også neddykket længere tid af gangen, og det var ikke helt nemt at forudsige, hvor den dukkede op efter et dyk. Den virkede en anelse mindre end den Sortstrubet Lom. Den manglede også dennes karakteristiske hvide felt bagerst på flanken. Derfor antog jeg lidt hurtigt og skødesløst – skulle det senere vise sig – at det nok var den Rødstrubet Lom, der også var set i havnen.

Mens vi ledte videre efter Islom, så vi begge smålommer flere gange – det meste af tiden på nogen afstand. Begge lommer var ofte neddykket i længere tid ad gangen, og overraskende svære at holde styr på. Men den “rødstrubede” lignede faktisk mere en “sortstrubet”. Men det kunne vi tjekke senere – for nu skulle vi lige finde nogle Islommer først.

Artiklen fortsætter under denne Annonce

En Islom og et foto med stor betydning 

Og så opdagede vi en Islom. Stille og roligt var en stor lom dukket op i havnens nordøstlige bassin. Islom er en stor fugl og nogle individer er næsten på størrelse med en Skarv. Den havde sandsynligvis været der hele tiden, men ligget skjult i forhold til vores position. Efter at have set den i skopet (og var sikker på bestemmelsen) ville vi flytte os tættere på for et bedre kig – og måske lå den anden Islom i nærheden af den. På vej mod bilen så jeg ud af øjenkrogen, at de to smålommer var oppe og lå tæt på hinanden. Hurtigt tog jeg for en sikkerheds skyld nogle fotos, som jeg så kunne tjekke lidt senere. Vi var ikke klar over, at netop det ene foto senere skulle få stor betydning.

Dokumentationsfoto af Stillehavslom (Gavia pacifica) og Sortstrubet Lom (Gavia arctica). Hanstholm Havn, 2. december 2023.
Et dokumentationsfoto af Stillehavslom (Gavia pacifica) og Sortstrubet Lom (Gavia arctica). Hanstholm Havn, 2. december 2023.
To Islommer

Det næste stykke tid brugte vi på at kigge på ikke kun én, men hele to Islommer. De opholdt sig i det nordsøstlige havnebassin. De var rimelig samarbejdsvillige og lod sig iagttage tæt på. I længere tid lå de også tæt sammen. Vi kunne derfor rigtig se nærmere på det kraftige dolkformede næb og detaljer i deres fjerdragter og sammenligne dem. Det var begge adulte fugle i overgangsdragt. Det vil sige, at de var i færd med at fælde fjerdragten og skifte den flotte sort-hvide sommerdragt ud med den mere diskrete og grålige vinterdragt.

Efter jeg havde forsøgt, at phonescope nogle videoer af de to islommer, var det tid til frokost og varme i bilen. Det er ikke let at håndtere både mobilen og teleskopet samtidig når man har store vanter på. Mine hænder og fingre var efterhånden (læs ret hurtigt) blevet godt kolde. Bente havde det meste af tiden siddet i ly i bilen og brugt den som observationspost og klagede derfor ikke over kulden.

To Islom (Gavia immer). Hanstholm Havn.
Islom (Gavia immer). To adulte i overgangsdragt. Hanstholm Havn, 2. december 2023.
Shopping i Hanstholm

Efter frokosten var vejret ikke blevet bedre. Ude fra havet drev flere snebyger ind over havnen og periodevis nedsatte sigtbarheden betydeligt. Vi havde set Islommerne, som var turens formål – og endda ganske glimerende. Derfor ville vi køre mod Aalborg. Inden vi forlod havnen og Hastholm, besøgte vi Havnebutikken for at shoppe gummistøvler til Bente. Så kan vi med god samvittighed sige, at fugle og vores twitch, igen har bidraget til et lokalsamfunds økonomi. Det kan vi kun opfordre alle andre birders, fuglekiggere og -fotografer til. Når man twitcher sjældne fugle, eller tager på fugletur til andre egne, så køb som minimum en kop kaffe, en fransk hotdog, eller noget helt tredje lokalt. Så får det lokale samfund også lidt ud af alt påstyret.

Det var en Stillehavslom

Da vi om eftermiddagen er tilbage i Aalborg og nyder en god kop kaffe, “bibber” en melding ind på BirdAlarm: Stillehavslom (Gavia pacifica), Hanstholm Havn! 

– “Hvad! Stillehavslom – men der kommer vi jo lige fra?!”. I meldingen henvises til facebookgruppen Feltornitologen, som straks tjekkes. Jo den er god nok – der er uploadet nogle fotos af en Stillehavslom fotograferet om eftermiddagen. Stillehavslom er kun set i Danmark to gange tidligere – så det må siges at være lidt af et fund. 

Men det lignede også den smålom, som vi så tidligere på dagen, men som vi så aldrig fik kigget nærmere på. Jeg fandt kameraet frem og fandt hurtigt det foto med de to smålommer sammen. Kvalitetsmæssigt et elendigt foto, der på ingen måde blev bedre ved at zoome ind. Men dokumentationsmæssigt kunne det sagtens bruges – det viste en “fin” Stillehavslom svømmende efter en Sortstrubet Lom!

Stillehavslom (Gavia pacifica). Kraftigt beskåret dokumentationsfoto. Hanstholm Havn.
Stillehavslom (Gavia pacifica). Kraftigt beskåret dokumentationsfoto. Hanstholm Havn.

Nu er dette ikke en feltbestemmelsesartikel, men mit foto viser nogle af de vigtige karakterer for Stillehavslom. Der er antydning af en “halsrem”, der kan variere eller helt mangle. På fotoet forstærkes antydning på grund af det kornede billed). Fuglen har en mørk flanke uden det hvide felt bagtil. Det ses til gengæld på den Sortstrubet Lom ved siden af. På fotoet ligger lommen højt i vandet, så det er noget af den lyse underside, der ses. Endelig buer undernæbbet ikke opad mod spidsen.

Der var ingen tvivl om, at den “almindelige” lom faktisk var en Stillehavslom og dermed en meget sjælden fugl i Danmark!

Man kan altid være bagklog 

Det er altid let at være bagklog. Men havde det ikke været så skide koldt og kedeligt vejr den lørdag formiddag, er jeg sikker på vi havde tjekket lommen bedre. Og så er jeg (næsten) overbevist om, at vi i felten havde bestemt den til Stillehavslom. Eller i hvert fald bestemt den til en mulig Stillehavslom. Men vi havde fokus på Islommerne og i baghovedet rumsterede den Ørkenstenpikker (som vi bare for en sikkerhedsskyld – kortvarigt – kiggede efter langs kysten). Bagefter var jeg glad for, at jeg havde kameraudstyret med, og efterfølgende kunne se, at det var Stillehavslommen vi havde set.

Men denne historie viser, at man også skal huske at kigge på de “almindelige” fugle. Udover at man lærer en masse ved at “have styr” på dem, så kan man også være heldig at finde noget usædvanligt indimellem. Et eksempel på det kan du læse i Et fuglekald fører til opdagelse af Himalayasanger ved Nyord Kirkegård.

Mere om Stillehavslommen i Hanstholm Havn

Desværre fik vi ikke selv nogle gode fotos af Stillehavslommen. Men det var der til gengæld mange andre som gjorde i ugerne efter. Nogle af dem kan ses på Netfugl.dk eller i En Stillehavslom gik under radaren i Hanstholm – men så kom Brian forbi… og i Stillehavslommen i Hanstholm – yderligere fokus på kendetegnene.

Alle fotos © Bente Steffensen & Uffe Damm Andersen, med mindre andet er angivet.