Dyrk Din Havn og en farveringmærket Kaspisk Måge

This post is also available in: English

Det blæste omkring 8 m/s fra nordøst og med en temperatur på -1 grader Celsius var det en kold fornøjelse, at opholde sig udendørs. Men da jeg deltager i club300dk’s ‘Dyrk Din Havn’-konkurrence måtte jeg ud og derfor tilbragte jeg hele formiddagen i Klintholm Havn på Møn. Formålet med konkurrencen er at tjekke danske havne for sjældne fugle! Mine forventninger var ikke store, men man ved jo aldrig, hvad der kan ske på fuglefronten. Og om ikke andet så var man da aktiv – og man ser ikke noget hvis ikke man forsøger…

I den første times tid havde jeg selvskab af Anders, så vi tog en tur rundt i havnen. Der var en hel del måger, flest Sølvmåger – omkring 500 – så det var meget godt, Fem små lappedykkere lå i havnen og fem Bjergænder – men ingen hits. Efter Ander var taget videre tog jeg lige en runde mere, bare lige for et ekstr tjek – det kunne jo være…..

På isen i ‘lystbådehavnen’ stod en flok måger, hvoraf en var farveringmærket med en blå lasting om højre ben med hvid tekst V.M5C. Jeg fik nogle dokufotos taget med mobilen gennem teleskop. Den skilte sig ud fra de øvrige måger og lignede en Kaspisk Måge (Larus cachinnans): Lille mørkt øje, lille hvidt hoved med flad pande. Relativt kraftigt næb, mørk yderste del med lys spids, lysere næbbasis. lange ben. Hvid undervinge, hvid hale med sort endebånd ikke set tydeligt i felten men kan ses på foto af fuglen. Da jeg synes, at mågerne er svære fik jeg fat i Per (PSH), der også mente at det kunne være en Kaspisk Måge, men han ville komme forbi og kigge. I mellemtiden ringede Ole Lund fra Nyord Havn, hvor der ikke skete noget, men fik lige fortlt om det rav han havde fundet de eneste dage. Da Per var fremme et kvarters tid senere var mågen desværre fløjet. Vi tjekkede fotos og ‘Mågebogen’ og konkluderede, at det var en 3K (2. vinterdragt) Kaspisk Måge.

Aflæsningen er rapporteret til Ringmærkningen på ZM via Kjeld, en tidligere kollega, der samtidig er en vores førende mågeringmærker og mågeekspert, så nu afventer resultatet.

1 thoughts on “Dyrk Din Havn og en farveringmærket Kaspisk Måge”

  1. Allerede samme dag som jeg aflæste mågen fik jeg svar fra Kjeld. Det er en Kaspisk Måge (Larus cachinnans) som var blevet ringmærket den 11. februar 2012 i Klintholm Havn – altså samme sted – af Kjeld og Johnny. Den var også blevet aflæst i Tyskland i løbet af efteråret 2012.
    UDA (09-03-2013)

Comments are closed.