Varmt vejr og piroler ved Ottenby

This post is also available in: English

[This post is not yet in Danish – Dette indlæg er endnu ikke på dansk]

Varmt vejr og pirol i Ottenby var nogle af højdepunkterne på dette års Albicilla Explorer-fugletur til Öland. Den svenske ø Öland ligger i Østersøen. Øen ligger også på det, der er kendt som den baltiske flyvevej. Det betyder, at mange fugle vil passere øen under trækket. Og det er en af grundene til at tage hertil.

Hvis du har læst vores tidligere indlæg (kun på dansk) fra Öland, f.eks. Pleased to meet you eller Kulørte fugle og store loppis-dag og Solen och vindarnes ö, vil du vide, at det er blevet lidt af en tradition at tage på fugletur til Öland i det sene forår/tidlige sommer. I år var ingen undtagelse, da vi kiggede på fugle på øen i den første uge af juni.

Varmt vejr

Store dele af Skandinavien, herunder Öland, oplevede en hedebølge, hvilket betød ret høje temperaturer for årstiden. Fra en klar blå himmel skinnede solen fra solopgang til solnedgang. Temperaturen steg hurtigt om morgenen og oversteg 25 grader (Celsius) om eftermiddagen de fleste dage. Og meget uventet, da Öland kaldes solens og vindens ø, var der næsten ingen vind til at køle dig ned. Vi havde nogle ret varme dage – og det kan vi selvfølgelig ikke klage over.

En af de mange gamle møller man ser på Öland.
En af de mange gamle møller man ser på Öland.

Hvor kan man se på fugle?

Mulighederne er mange og afhænger af årstiden og dine præferencer – f.eks. om det er at se efterårets fugletræk, nyde ynglefuglene eller håbe på at finde den sjældne art. Når man ser på fugle i Ottenby-området om foråret, starter de fleste fuglekiggere ofte morgenen ved fyret for at se, om der er noget træk i gang. Det er ofte vandfugle, der trækker forbi ude over havet. Senere går man ofte en tur i den sydlige eller nordlige del af Ottenby Lund. Eller man gør det den anden vej rundt.

Vi kan rigtig godt lide det sydlige Öland, og det er der, vi tilbringer det meste af tiden. Den sydlige del og især Ottenby naturreservat er kendt for sine fugle, og der er en grund til, at Ottenby Fuglestation ligger på den sydligste spids. Kysten og strandengene ved Ottenby er et fantastisk sted at se flokke af vadefugle, ænder og gæs raste, før de fortsætter trækket længere mod nord og øst. Fra din bil eller cykel har du gode muligheder for at se de lokale ynglefugle på nært hold. Måske har personalet på fuglestationen fanget en af de mere sjældne fugl i en af Helgoland-ruserne. Normalt fremvises de sjældne fugle, der fanges og ringmærkes for offentligheden ved hegnet, som omkranser stationshaven. Og hvem ved – måske er du den heldige fuglekigger, der finder en “MEGA” (en mega er en virkelig sjælden fugl) blandt alle de andre fugle!

Ölands södra udde.
Ölands södra udde.

Ottenby Lund er en meget interessant skov med mange egetræer. Den har masser af ynglefugle, og i skoven kan man også ofte finde mere fåtallige og sjældne fugle. Du kan nemt komme til Ottenby Lund fra en af de to hovedparkeringspladser, hvorfra flere stier fører dig gennem forskellige dele af skoven (bemærk at en del af skoven er lukket for offentligheden i fuglenes yngletid!). Hvis du går op i fugletårnet i den østlige udkant af skoven, har du en fantastisk udsigt over engene Shäferiängarne.

Hvis du har flere dage, bør du ikke gå glip af at besøge nogle af øens andre fine fuglelokaliteter uden for Ottenby naturreservat.

Stor Flagspætte er en almindelig fugl i Ottenby Lund.
Stor Flagspætte er en almindelig fugl i Ottenby Lund.

De gule fugle i egeskoven

En af de fugle, som mange håber at finde, når de besøger Ottenby Lund, er Pirol (Oriolus oriolus). Hvis du nogensinde har set eller hørt en, ved du hvorfor.

Pirolen er ikke almindelig i Sverige, men Ottenby Lund er et af de få områder, hvor man kan finde den. Det er en trækfugl på størrelse med en Solsort (Turdus merula). Pirol-hannen er skinnende gul med sorte vinger, men på trods af det bliver den oftere hørt end set. Hunnerne og de unge hanner er mere grøngule med gullig-hvid underside. Farven og adfærden, hvor den typisk bevæger sig rundt i trækronerne, gør det svært at få et godt billede af den forbløffende fugl. Pirol vil typisk afsløre sin tilstedeværelse ved den melodiøse sang.

Ja, vi håbede selvfølgelig på at finde en Pirol. Men det var først ved vores middag på Ottenby Lunds sydlige parkeringsplads, at vi “fik fuglen”. Vi var vendt tilbage efter et mislykket twitch efter en Rosenbrystet Tornskade (Lanius minor) – mere om det senere. Nu slappede vi af med lidt mad. Pludselig kunne vi ikke så langt væk høre et teeloo-hoh-weeyo – eller noget i den stil. Lyden blev gentaget fem eller seks gange. “Tjek” – en syngende Pirol.

Vil I se en Pirol?

Kort efter dukkede en svensk fuglekigger op. Han spurgte os, om det havde vores interesse, og så var der en Pirol i nærheden. Jeg gætter på, at han ikke kunne se vores kikkert på grund af al maden og den slags og derfor troede, at vi ikke var fuglekiggere. Vi fortalte ham, at vi lige havde hørt den, og spurgte, om det var lykkedes ham at se fuglen – og det gjorde det!

Få øjeblikke senere kiggede vi op i træerne i håb om at få øje på en guldpirol. Ikke længe efter begyndte pirol at synge tæt på. Pludselig fløj to fugle over en kort åbning i skoven. De to fugle var store og så gule ud! Fra det træ, hvor de to fugle forsvandt ind i, begyndte den ene fugl at synge igen. To Piroler – hvor sejt var det ! Vi blev et stykke tid og lyttede til den smukke sang, indtil myggemidlet ikke længere havde den ønskede effekt.

I løbet af de næste dage besøgte vi flere gange “pirolstedet”, som vi kaldte det. Nogle gange var vi alene, og andre gange var der andre fuglekiggere. Pirolene holdt sig i det samme lille område og var ret aktive. Det bedste tidspunkt at se og høre dem på var om morgenen. og igen om aftenen. Det lykkedes os faktisk – eller vi var heldige – at se dem mange gange. For det meste så vi dem meget kortvarigt i trækronerne, når de bevægede sig mellem træerne.

Kigger efter piroler
Kigger efter piroler

Hvor mange Piroler var der?

Der blev helt sikkert set to Piroler sammen. Og ud fra hvad vi kunne se, var det ikke voksne hanner. De fleste gange var der kun én fugl, der sang, men ved et af vores besøg var der mindst to fugle, der sang. Flere gange kunne vi også høre andre kald fra Pirolene. Det var sandsynligvis nogle alarmkald, men en kaldtype lød som den, hunnen nogle gange bruger til at reagere på den syngende han. Der fløj to Piroler fra et træ, og en mulig tredje fugl fulgte efter. Desværre blev den set i et dårligt lys til en positiv identifikation.

Pirolerne var helt sikkert et af turens højdepunkter. Hvis du ser vores YouTube-video #1 Travel – birding in Sweden, Öland, fuld version (eller scroll ned i bunden af dette indlæg), kan du høre sangen fra en af Pirolerne.

Den sjældne fugl vi ikke så!

Der er mange grunde til, at det er spændende og sjovt at kigge på fugle. Én ting er chancen for, at en uventet eller sjælden fugl dukker op. Og det var hvad der skete fredag eftermiddag.

Da vi vendte tilbage til bilen efter nogle cykelture i den kølige skov, modtog vi en “fuglemelding” via BirdAlarm (et system til at sende beskeder om fugleobservationer). En fuglekigger havde fundet en Rosenbrystet Tornskade i nærheden af et sted, der hedder Gårdby på østkysten.

Så hurtigt som hastighedsgrænserne og vejforholdene tillod det, ankom vi til stedet ca. 50 minutter senere. En lille gruppe fuglefolk var allerede i gang med at afsøge området. Men ingen havde set tornskaden. Finderen var taget afsted, og der var tvivl om det nøjagtige sted. Flere mennesker ankom i håb om at se fuglen.

Fuglekiggere, der håber på at se Rosenbren ystet Tornskade.
Fuglekiggere, der håber på at se Rosenbren ystet Tornskade.

Stadig ingen observationer af fuglen. Det lykkedes en fuglekigger at komme i kontakt med finderen og kunne opdatere de tilstedeværende fuglekiggere med flere oplysninger om observationen. Hver gang der var bare en lille bevægelse i et krat eller en busk, tjekkede alle det, og bagefter hørte man noget i retning af “nej, det var bare en Rødrygget Tornskade” eller “nej, en Rødhals”.

Vi gjorde vores for at finde “tornskaden”, men efter et par timer gav vi som de sidste op og vendte tilbage til Ottenby.

Masser af steder at tage hen og ting at foretage

Som skrevet i begyndelsen af dette indlæg, så var nogle af højdepunkterne fra fugleturen til Öland det varme vejr og pirolene ved Ottenby. Men vi så mange andre fugle og besøgte andre steder, som ikke er nævnt i indlægget. Man kan også gøre andre ting end at se på fugle. Mange forbinder også Öland med botanik og især orkidéer. Vi kiggede også på blomster og planter og lavede nogle foto- og videooptagelser.

Öland er et fantastisk sted, fra syd og hele vejen op til den nordligste spids kan du finde mange steder. Vi er ret sikre på, at du kan finde dit yndlingssted et eller andet sted.

Stor Kobbersneppe
Stor Kobbersneppe
En Hedehøg (han) passerer tæt på vejen.
En Hedehøg (han) passerer tæt på vejen.

Alle foto og video © Bente Steffensen and Uffe Damm Andersen.