Julefugletælling på Pipeline Road

This post is also available in: English

“Owling”

Skoven var helt stille. Ingen lyde, alt var stille. Det var stadig mørkt og der var et stykke tid til at solen stod op.

Et højt og klart whoOOo afbrød stilheden! Vi lyttede forventningsfuldt, men det var kun stilheden vi hørte. Igen lød et whoOOo! Det var ikke en Black-and-white Owl vi hørte. Det var Kent, der imiterede arten. Efter et par forsøg uden respons prøvede vi istedet med play-back af Mottled Owl. Der var til gengæld respons med det samme og dagens første art kom “i bogen”.

Vi var i gang med “owling” eller på mere almindelig dansk, så var vi i gang med at lytte efter ugler. Det var derfor vi var tidligt på færde og nu stod og imiterede ugler og lavede play-back (afspille fuglestemmer og i dette tilfælde ugler). Det skulle dog senere vise sig, at det ikke blev til flere ugler end den ene.

På vej til Julefugletælling ved Panamákanalen.

På vej til Julefugletælling ved Panamákanalen.

Julefugletælling

Vi var på vej op ad Pipelline Road ved Panamákanalen sammen med Kent, Nancy og Evelyn. Det lysnede og der begyndte at komme liv i fuglene.

Det er ikke første gang vi birder den berømte vej. Faktisk er det ikke meget mere end et år siden vi sidst var her (læs om det det i Den berømte Pipeline Road). Pipeline Road er et hotspot for fugle og et sted vi gerne ville besøge igen. Da vi nogle dage forinden blev tilbudt at komme med det team, der skulle dække Pipeline Road ved Audubon Panamás årlige Julefugletælling, takkede vi straks ja.

Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Christmas Bird Count eller på dansk Julefugletælling er primært en nordamerikansk begivenhed, men flere latinamerikanske lande deltager – bl.a. Panamá og Ecuador. Det er amerikanske National Audubon Soceity, som står bag den begivenheden, der denne sæson afholdes for 119. gang.

Tællingen foregår i perioden 14. december til 6. Januar, altså henover jul og deraf navnet. Kort fortalt gælder det om, at registrere så mange fuglearter som muligt inden inden for 24 timer inden for en radius af 24 km (15 miles) af nogle udvalgte punkter. Man kan læse meget mere om begivenheden på Audubons hjemmeside under Christmas Bird Count.

Julefugletælling på Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Julefugletælling på Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

En sværm af hærmyrer og myrefugle

Vi har nævnt det før, men gør det gerne igen. Når man birder i troperne, så håber man som regel på, at støde på en mixed species flock. Skovene kan, hvad enten det er en lavlandsregnskov eller en tågeskov i bjergene, forekomme meget stille og fugletomme. Det kan ændre sig markant, hvis der dukker en mixed species flock op. Så kan det pludselig myldre med forskellige fugle, og så handler det om at være vågen og hurtigt. Flokken kan være væk igen næsten lige så hurtigt, som den dukkede op.

Det bliver alt for omfattende at komme ind på typer og sammensætning af mixed species flocks. Men noget andet man også håber er, at finde en sværm af hærmyrer. For det kan betyde en mixed species flock med myrefugle!

Det var lige, hvad vi oplevede på Pipeline Road. Vi var så heldige, at støde på en sværm af hærmyrer! Det var nogle pænt store myrer, som man ikke skal komme i karambolage med – de bider hårdt og det gør ondt!

En hærmyre havde valgt at bide sig fast i Evelyns bukseben. Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

En hærmyre havde valgt at bide sig fast i Evelyns bukseben. Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Men vi forlod Pipeline Road stille og roligt og fulgte myrersværmen ind mellem træerne. Der var mange myrer og der var også fugle. Heldigvis skulle vi ikke ret langt ind før vi stod midt i en flok blandede fugle – og det var myrefugle! Der var Bicolored Antbird og Spotted Antbird og så var der en af vores targetarterOcellated Antbird. Der var ovenikøbet to styks som vi nåede at se rigtig godt før de forsvandt.

De andre fugle derimod, var på ingen måde sky. Det var så optaget af at snuppe insekter, der forsøgte at undslippe hærmyrerne, at de nærmest ikke ænsede vores tilstedeværelse. På få meters afstand kunne vi nyde fugle, der ellers ofte kan være svære, at få at se.

Udover de nævnte myrefugle bestod fugleflokken bla. af Grey-headed Tanager og Plain-brown Woodcreeper.

Bicolored Antbird (Tofarvet Myrefugl), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Bicolored Antbird (Tofarvet Myrefugl), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Plain-brown Woodcreeper (Brun Tyrankryber), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Plain-brown Woodcreeper (Brun Tyrankryber), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Moonwalking

En Red-capped Manakin kaldte. Vi stoppede, men kunne ikke se den. Vi har tidligere set arten i Panamá og Costa Rica, men vi har aldrig set den danse! Ja, danse – som mange andre fugle så “danser” manakiner også. Og hvis der er en art, der kan nogle moves, så er det Red-capped Manakin – den er kendt for at moonwalke!

“Den har I set før?” – spurte Kent. Det havde vi, men sagde vi da gerne ville se den igen. Og meget passende så var der en lek ikke ret langt fra, hvor vi befandt os. Igen forlod vi vejen og forsvandt ind i skoven.

Der var nok seks manakiner ved lekken. De hoppede rundt om os, men ingen sad stille så man kunne nå at se dem ordentlig. Men mod al forventning så var der en manakin, der “felt like dancing”.

Det varede ikke længe, men vi fik et danseshow som vi sent vil glemme. Der var sidesteps left, sidesteps right, small jumps, wing-snapping og der var moonwalking på gren! Se videoen nedenfor.

Moonwalking. Red-capped Manakin (Hættemanakin), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Moonwalking. Red-capped Manakin (Hættemanakin), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

The moonwalk – bird dance like Michael Jackson

DK//ES//ENTror ikke der er mange fugle der kan moonwalke! Men på juletællingen med Audubon Panamá, var vi så heldige at se Hættemanakinen (Red-capped Manakin) der i særklasse mestrer "the moves". En rigtig god dag, hvor vi så mere end 100 arter på Pipeline Road og Gamboa området.//¡No creo que haya muchas aves que puedan hacer el moonwalk! Pero en los conteos navideños de aves con Audubon Panamá, tuvimos la suerte de ver a Saltarín cabecirrojo norteño (Red-capped Manakin) que dominó "the moves". Un día realmente bueno donde vimos más de 100 especies en Pipeline Road y Gamboa.//Don't think there are many birds that can do the moonwalk! But on the Christmas bird count with Audubon Panamá, we were lucky to see the Red-capped Manakin who mastered "the moves". A really good day where we saw more than 100 species on Pipeline Road and Gamboa area.

Slået op af Albicilla Explorer i Mandag den 17. december 2018

Resultatet blev 115 arter

Det var en rigtig god, sjov og lærerig dag, hvor vi fik set og hørt en masse fugle. Samtidig fik vi lejlighed til at møde og tilbringe dagen sammen med lokale fuglefolk.

Men hvad blev resultatet, hvor mange fugle blev det til? Lige nu kender vi ikke dagens samlede total, men det blev til minimum 115 arter. Det var nemlig det antal vores team så og/eller hørte i tidsrummet fra klokken kvart i seks om morgenen og frem til klokken halv to om eftermiddagen.

I får ikke hele listen (måske opdaterer vi senere med link til eBird), og det er svært at fremhæve noge få arter frem for nogle andre. Men det blev til et bredt spektrum af arter, og ud over de allerede nævnte var der fx Great Tinamou, Short-billed Dove, Squirrel Cuckoo, Band-rumped Swift, Rufescent Tiger-Heron, Black-throaded Trogon, Broad-billed Motmot og Black-breasted Puffbird, Black-capped Pygmy Tyrant, Purple-throated Fruitcrow og Song Wren.

Black-throated Trogon (Sortstrubet Trogon), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Black-throated Trogon (Sortstrubet Trogon), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Cinnamon Woodpecker (Kanelspætte), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Cinnamon Woodpecker (Kanelspætte), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Black-crowned Antshrike (Vestlig Skifer Myretornskade), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Black-crowned Antshrike (Vestlig Skifer Myretornskade), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

White-shouldered (Hvidskuldret Sorttangar), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

White-shouldered Tanager (Hvidskuldret Sorttangar), Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Langt de fleste arter registrerede vi fra Pipeline Road frem til frokost. De øvrige arter blev tilføjet listen, da vi efter frokost besøgte nogle af de nærliggende lokaliteter for, at finde “manglende arter”.

Den foreløbige liste gennemgås før de forskellige teams skal ud og finde "missing species". Gamboa Rainforest Resort, Panamá.

Den foreløbige liste gennemgås før de forskellige teams skal ud og finde “missing species”. Gamboa Rainforest Resort, Panamá.

Vi sluttede dagen af ved Pipeline Road, hvor vi selv forsatte med at birde frem til klokken fire sammen med et af de andre teams, hvilket dog ikke gav yderligere arter til teamlisten.

Der lyttes efter fugle. Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Der lyttes efter fugle på. Pipeline Road, Soberania NP., Panamá.

Nogle steder kan man se de to ubrugte olierørledninger, der er årsagen til Pipeline Road (Camino del Oleoducto)

Nogle steder kan man se de to ubrugte olierørledninger, der er årsagen til Pipeline Road (Camino del Oleoducto).

Teksten er opdateret 24. december pga. nogle mindre redaktionelle rettelser.

Alle fotos og video © Bente Steffensen & Uffe Damm Andersen, med mindre andet er angivet.