Tilbage i Bergen, og hvad skal man lave?

This post is also available in: English

Tilbage i Bergen, og hvad skal man lave?

Tilbage i Bergen, og hvad skal man lave? Som postens overskrift indikerer, var det ikke vores første besøg i Bergen. For mange år siden – nærmere bestemt 19 år – var vi udvekslingsstudenter på Universitetet i Bergen. Det var faktisk dengang, vi begyndte at blogge (læs mere her) om, hvad vi lavede, da vi boede i Bergen i næsten et halvt år. Denne gang boede vi i tre nætter før påsken 2018.

Så tilbage i Bergen, og hvad skal man lave? Vi havde en idé, og hvis du fortsætter med at læse, vil du se, hvad vi synes man kan lave i Bergen.

Sen ankomst

Søndag d. 25. marts 2018.

Vi havde et sent søndagsfly fra København med Norwegian. Men på grund af en forsinket afgang ankom vi meget sent til Bergen Lufthavn kort efter midnat. Lufthavnen ligger i Flesland syd for Bergen, så du kan enten tage den nyåbnede letbane Bybanen til centrum eller du kan tage lufthavnsbussen Flybussen. Du kan selvfølgelig også tage en taxa, men det er ret dyrt. Det sidste letbanetog var kørt, og vi nåede knap nok den sidste bus for natten. Ved Torget steg vi af bussen og efter en kort gåtur var vi på Hotel Hordaheimen Best Western Plus. Hvor vi skal bo de følgende dage.

Fløyen og Bryggen

Mandag d. 26. marts.

Normalt regner det i Bergen, eller i det mindste regner det meget ofte, så glem ikke dit regntøj. Men mandag morgen skinnede solen. Temperaturen var under frysepunktet, men der var heldigvis ingen vind. Vi besluttede, at det første vi skulle gøre var at tage op til Fløyen.

Uffe was busy at Fløyen.

Uffe havde travlt på Fløyen.

Fløyen eller Fløyfjellet, er et af de syv bjerge omkring Bergen, og det er en af ​​de mest populære attraktioner, ikke kun for turister, men også for de lokale. Det er 399 meter over havets overflade og på klare dage har du en fantastisk udsigt over byen og fjordene. Det er et must go. I stedet for at bruge den berømte Fløybanen gik vi de 3 kilometer til toppen, som vi ofte gjorde, da vi boede i Bergen. Ikke nok med at det er en dejlig gåtur, det er også gratis motion. Dele af stien var dækket af sne og is, så man skulle gå forsigtigt.

Efter en time nåede vi toppen – du kan gøre det hurtigere, hvis du bruger turen som din træningstur. Udsigten er præcis så smuk, som vi huskede den. Vi tog de obligatoriske billeder og snart blev Uffe også “hyret” som fotograf for nogle af de andre besøgende. Men vi er ikke sikre på business casen, den gav ikke ret godt, faktisk ikke en eneste krone.

Vejret skiftede til mere overskyet og det var koldt, og på grund af de iskolde forhold valgte vi at tage Fløybanen ned fra fjeldet.

Heading down by Fløybanen

Turen ned med Fløybanen

Tilbage nede i byen gik vi en tur mellem Bryggens gamle huse. Siden 1979 har Bryggen været på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det er en af ​​de mest berømte attraktioner i Bergen, og du vil finde nogle souvenirbutikker der. Klokken var allerede over middag, men det var tilsyneladende stadig tidligt, da vi havde det mere eller mindre for os selv. Det satte vi pris på, fordi det gav os bedre muligheder for at tage billeder af de gamle bygninger uden en masse mennesker.

Inside Bryggen

Inde i Bryggen

Genbesøg ved andre kendte steder

I 1999 var vores uddannelse en stor del af vores liv. Vi var tilbage i Bergen, og hvad skal vi lave? Selvfølgelig ville vi besøge universitetet i Bergen igen. De fleste af vores kurser blev afholdt i Merinobygget, der faktisk er placeret på Norges Handelshøyskole, NHH. Dengang havde vi et introduktionskursus i geologi på Naturhistorisk Museum. Museet var under en større restaurering og var lukket. Vi måtte undvære de gamle montrer med sten, fossiler og de udstoppede fugle og dyr. I stedet besøgte vi Museumshaven, der er et rart og roligt sted, hvis du har brug for lidt tid væk fra den støjende bymidte.

Universitetet i Bergen

Naturhistoriske Museum, Universitetet i Bergen.

Som du sikkert ved kan vi godt lide at lytte til musik, og vi kan godt lide live musik. Desværre var der ingen koncerter på spillestedet Hulen, mens vi var i Bergen denne gang. Men det forhindrede os ikke i at se stedet udefra og tænke tilbage på 1999. Det er et rigtig fedt sted bygget ind i bjerget. Du kan tjekke deres kommende begivenheder her upcomming events here.

The entrance to Hulen

Indgangen til Hulen

En anden god ting du kan gøre, især når det er koldt, og dine ben har brug for en pause fra at gå på gaden eller i indkøbscenteret, er at gå på biblioteket. Og Bergen Offentlige Bibliotek er et rigtig godt sted at tage hen. Find dig selv en stol og bliv godt tilpas med en bog eller et blad og tag en pause. De har endda en café, så du ikke går glip af kaffe. Og tag din oplader med, de har masser af stikkontakter til at give noget juice til din telefon.

Du harbehov for mad, og du vil have masser af valg i Bergen. Der er mange restauranter, der dækker forskellige madstile fra italiensk, afrikansk eller norsk mad. Vi tog til Bare Vestland et meget hyggeligt og “hyggelig” sted, der serverer tapas lavet af lokale råvarer. Og de har en stor ølliste. Vi havde fire retters menu, og det var meget godt. Du kan tjekke deres hjemmeside her. here.

Books by the local author Gunnar Staalesen

Bøger skrevet af den lokale forfatter Gunnar Staalesen. Bergen Offentlige Bibliotek.

Fantoft og Tveitevatnet

Tirsdag d. 27. marts

Vi vågnede op til sne! Det er sidst i marts og var ikke lige, hvad vi forventede. Men vi var stadig tilbage i Bergen, og hvad skal vi lave? Tag letbanen Bybanen til Fantoft og se kollegiet, hvor vi boede, da vi studerede i Bergen. Det tager omkring 20 minutter at komme fra Byparken til Fantoft. Der var ingen letbane i 1999, og det viste sig, at stationen lå lige ved kollegiet. Det var sjovt at se, at det ser præcis ud som dengang bortset fra letbanen og nogle nye bygninger i området. Her til morgen så det hele gråt og kedeligt ud, og man kunne ikke se Løvstakken, da den var helt dækket af tåge og skyer. Mens vi var i Fantoft tog vi den korte tur op til Fantoft Stavkirke.

Our old front door in Fantoft.

Vores gamle hoveddør i Fantoft.

Fantoft Stave church

Fantoft Stavkirke.

Du kan nu nemt komme til søen Tveitevatnet. Du står af Bybanen ved Sletten station og så er du lige ved søen. Og hvad skal man gøre her? Se på fugle. Det er mest måger og nogle ænder og en masse tamduer, som folk fodrer med gammelt brød. Det var ved Tveitevatnet, at Alf Tore, en lokal fuglefarer, viste os en ung ringnæbbet måge i 1999. Ikke at vi forventede at se en denne gang… men hvis du ikke kigger, vil du helt sikkert ikke se en. Og i et meget kort øjeblik så vi faktisk en ung måge, der ved første øjekast lignede en ringnæbbet måge. Men det var det ikke.

Gulls in snow. Tveitevatnet.

Måger i snevejr. Tveitevatnet.

Universitetet ved NHH

Ved frokosttid sneede det ikke længere, og solen kunne skinne gennem skyerne. Vi spiste frokost på Christies Café på universitetet. Et godt sted, der ikke var overfyldt, da vi var der – måske på grund af påskeferien.

Om eftermiddagen tog vi bussen til NHH – Norges Handelshøjskole. Nu skulle vi se Merinobygget, hvor vi havde de fleste af vores kurser som tidligere. Vi steg ud af bussen, solen skinnede fra en klar blå himmel. Turen ned ad den stejle sti bag NHH, der fører ned til Merinobygget, var som vi huskede den. Men Merinobygget så nu meget lukket og ubrugt ud. Der var ikke meget at se, så vi blev ikke længe.

Merinobygget

Merinobygget

Nordnes

Vejret var solrigt og roligt, så vi besluttede at gå en tur gennem hele Nordnes, halvøen, der stikker ud mod vest fra byens centrum. Vi var ikke de eneste, der nød solen i området ved Aquriaum. På klipperne så vi syv Sortgrå Ryler raste i tangopskyllet.

Senere fik vi en kold øl på det indendørs Fisketorget (husker ikke det officielle navn), mens vi nød udsigten til en sen eftermiddag solbeskinnede Fløyen.

Nordnes var også aftenens tema – jamen vi spiste aftensmad på en restaurant der lå, men temaet var afrikansk eller mere præcist eritreisk. Restauranten hedder Horn of Africa og drives af et sødt eritreansk par. Det er et meget hyggeligt sted.

Maden blev serveret af den smilende ejer med ordene: ‘Er I klar til aftenens overraskelse?’ efterfulgt af ‘I skal spise med fingrene’ og igen et stort smil. Efter et kort lynkursus ‘How to eat Eritrean food’ var vi alene alene med en stor ret med seks forskellige meget velsmagende retter. Og det var rigtig godt og autentisk. Vi sluttede af med etiopisk kaffe ristet lige før servering og derefter serveret med popcorn! Ja den havde  vi ikke set komme. Vi fik at vide, at original kaffen ville blive serveret med salt af en eller anden grund, som ingen rigtig vidste. Det var fint, men kaffen var meget stærk, og vi blev lidt bekymrede for, om vi kunne falde i søvn senere.

Etiopean coffee served with popcorn at Horn of Africa.

Etiopisk kaffe serveret med popcorn på restauranten Horn of Africa.

Shopping i Bergen

Onsdag d. 28. marts.

Sidste dag i Bergen. Vi havde ikke travlt, da vores fly hjem til København var om aftenen. Det var igen en solskinsdag, og der var stadig ingen regn i vejrudsigten. Vi var ikke i tvivl, det betød endnu en vandretur op til Fløyen. Men før vi ‘besteg’ bjerget, gik vi til Bergens togstation for midlertidigt at opbevare vores bagage – ingen grund til at tage alle vores ting med op til Fløyen.

På vej til togstationen gjorde vi et stop ved en outdoor butik, der netop var åbnet for dagen. Vi købte ikke noget – ikke at vi ikke kunne finde noget interessant – men vi havde ikke plads til at tage det med hjem.

Vågen with Bryggen

Vågen, Bergen og Fløyfjellet.

Efter en kop kaffe på Fløyen, hvor vi kiggede på andre mennesker, gik vi ned til byens centrum. Vi var sultne og fordi denne tur til Bergen var en slags tur ned ad memory lane tog vi til Pizza Hut nær Torgallmeningen og Byparken. Da vi var unge og studerende, var dette stedet at spise – ‘alt hvad du kan spise for ikke så mange penge’. Faktisk, tilbage i 1999 spiste vi der kun  en eller måske to gange. Vi havde for det meste hjemmelavet mad, ingen grund til at bruge penge på dyre restauranter.

Resten af ​​dagen var vi på indkøb. Uffes far fyldte 80 næste dag, og vi skulle fejre ham, så vi manglede en gave. Efter at have besøgt mange butikker købte vi endelig nogle fine t-shirts, som vi håbede, han kunne lide og passe. Så gik vi på jagt efter nogle ’dunjakker’. Det så ud til, at alle andre i Bergen havde en frakke med dun, så selvfølgelig skulle vi også have en. Det lykkes os at få en til Bente og den bedste var også den billigste og fundet i en af ​​turistbutikkerne på Bryggen.

En dejlig lang weekend i Bergen var slut. Vi hentede vores bagage og tog Bybanen hele vejen til lufthavnen.

Heading home.

På vej hjem.

Alle fotos © Bente Steffensen and Uffe Damm Andersen.