Måske 2000 fuglearter – hvad venter du på?

This post is also available in: English

Måske 2000 fuglearter – hvad venter du på?

Det er nok ikke biodiversitet og fugleturisme de fleste forbinder med Colombia. Men Colombia er et mega-diverst land. Med en fugleliste på 1934 arter (kilde: ProAves) overgår alle andre lande i verdenen. Det er et antal, der får den danske fugleliste på 475 arter til at blegne (kilde: Club 300; februar 2019).

Med Colombias lange fugleliste, der også tæller mange endemiske og nær-endemiske arter, er der ikke noget at sige til, at landet er attraktivt for fuglekiggere.

Antallet af fuglearter kan måske være endnu højere. Der kan gemme sig fuglearter i fjerntliggende og ufremkommelige egne, hvor der har været meget lille, eller ingen ornitologisk aktivitet, eller i områder, der tidligere var “off-limits”-områder. Det kan derfor meget vel tænkes, at antallet er meget tættere på 2000 fuglearter!

Så med andre ord – Colombia er lidt af et fugleparadis og må være enhver fuglekiggers drøm at besøge. Vi er ikke i tvivl: I Colombia er der mange fugleoplevelser – så hvad venter du på?

Santa Marta Warbler. Denne endemiske art finder man kun i 2200-3000 m.o.h. i Santa Marta bjergene. San Lorenzo Ridge, Sierra de Nevada de Santa Marta, Colombia.

Santa Marta Warbler. Denne endemiske art finder man kun i 2200-3000 m.o.h. i Santa Marta bjergene. San Lorenzo Ridge, Sierra de Nevada de Santa Marta, Colombia.

Fugleinteressen i Colombia er ikke ny

Det er stadig ikke almindeligt, at være fuglekigger i Colombia, men de findes. Interessen for fugle og ornitologi er dog ikke noget nyt. For eksempel har organisationer som Asociacíon Calidris, den colombianske BirdLife International partner og ProAves gennem de seneste godt 30 og 21 år arbejdet for at beskytte fuglene og deres levesteder i Colombia.

Det nye er, at det tyder på at interessen for fugle er stigende, det indtryk får man, hvis man ser på aktiviten i forskellige Facebook-grupper og på Instagram. Samtidig forsøger bl.a. Asociacíon Calidris at skabe interesse omkring fuglene ved at afholde workshops og fugleture for børn og unge, men også for voksne, hvor de lærer om fugle og det at se på fugle. Håbet er at interessen vil øge forståelse og viden om fugle, naturen og betydningen af naturbeskyttelse.

I Santa Marta bjergene finder man mange af Colombias endemiske fuglearter - og storslået natur. San Lorenzo Ridge, Sierra Nevada de Santa Marta, Colombia.

I Santa Marta bjergene finder man mange af Colombias endemiske fuglearter – og storslået natur. San Lorenzo Ridge, Sierra Nevada de Santa Marta, Colombia.

Et stort potentiale og en triple-win situation

Men mange års voldelig konfilkt har naturligt nok afskrækket mange udenlandske fuglefolk fra at rejse til Colombia. Men med fredsaftalen i 2016 har forholdene ændret og fuglekiggere er begyndt at komme til landet for at opleve de mange spændende fugle.

Der er et stort potentiale i fugleugleturismen – især i et land med så mange forskellige fugle. Fuglekiggere rejser gerne for at få fugleoplevelser. Og når man rejser har man behov for både overnatning og steder man kan spise. Hvis de steder findes midt i fugleområder med specielle eller manger fuglearter er det noget de fleste gerne betaler mere for. Hvis stederne samtidig er drevet af lokale fællesskaber, der forsøger at beskytte naturen er det endnu bedre.

Fuglekiggere har brug for kaffe og mad. Minca, Sierra Nevada de Santa Marta, Colombia.

Fuglekiggere har brug for kaffe og mad. Minca, Sierra Nevada de Santa Marta, Colombia.

Mange besøgende fuglekiggere vil også ofte have behov for en fugleguide, til at hjælpe med at finde og bestemme fuglene. Der vil også være behov for transport for at komme frem til stederne. Det er altsammen noget, der betyder at fugleturismen kan være med til at skabe job i områder, hvor mulighederne ellers er få og økonomien er lille. Samtidig vil det have en postiv betydning naturbeskyttelsesmæssigt, da flere kan se en fordel i at passe på fuglene og naturen.

Som Dr. R. Scott Winton skriver i artiklen The Value of Birds in Colombia’s Post-Conflict World kan den potentielle udvikling af fugleturismen i Colombia give in triple-win situation: Udenlandske fuglekiggere vil få mulighed for at opleve Colombias uorvertrufne mega-diversitet, der skabes nye muligheder for turisme-relaterede indkomster og mulighederne for naturbeskyttelse vil stige dramatisk.

Og colombianerne er glade for, at der er begyndt at komme turister til landet. Det er vi flere gange blevet fortalt direkte, ikke bare af de fuglefolk vi har mødt, men også af helt almindelige (ja for os fuglekiggere er ikke helt almindelige) colombianere vi har mødt undervejs.

Rejsende fuglekiggere har ofte brug for transport. San Lorenzo Ridge, Sierra Nevada de Santa Marta, Colombia.

Rejsende fuglekiggere har ofte brug for transport. San Lorenzo Ridge, Sierra Nevada de Santa Marta, Colombia.

The Northern Colombian Birding Trail

The Northern Colombian Birding Trail er et eksempel på udviklingen i Colombia. En række naturbeskyttelsesforeninger – Audubon, Patrimonio Natural og Asociacíon Calidris – har sammen og med støtte fra USAID udvilket The Northern Colombian Birding Trail. Det er et netværk af uddannede professionelle fugleguides, guidebureauer, nationalparker og private reservater. Derudover indgår andre små vigtige støttevirksomheder i form af transport, mad og indkvartering.

Indtil videre har dette samarbejde resulteret i at 30 lokale colombianere er blevet uddannet som fugleguider, herunder en gruppe fra Wayúu-folket, der er den etniske befolkning, som lever i Guajira-regionen.

The Northern Birding Trail. Der er ikke noget som lokalkendskab. De lokale guider, som Jose Luis Pushaina, kender fuglene og ved, hvor man finder dem. Camarones, Guaija, Colombia.

The Northern Birding Trail. Der er ikke noget som lokalkendskab. De lokale guider, som Jose Luis Pushaina, kender fuglene og ved, hvor man finder dem. Camarones, Guaija, Colombia.

Pakkerejser for fuglekiggere

De fleste fuglekiggere, der besøger Colombia er deltagere på pakkerejser arrangeret af selskaber specialiseret i fuglerejser over hele verden. Fordelen ved den slags rejser er, at alt er arrangeret, der er en fugleguide med, som kender fuglene og fugleområderne og som taler engelsk og spansk. Det er en nem, praktisk og tryg måde at opleve spændende fugle på rundt om i verdenen.

Men den type fuglerejser er sjældent billige – faktisk er det ofte ret dyrt. Jeg har mange gange kigget på spændende fuglerejser til eksotiske steder og været klar til at booke – indtil jeg tjekkede prisen. Så er det blevet ved drømmen.

Vi møder ind i mellem de selskaber på vores rejser, som regel på en lodge efter dagens fugletur. Det plejer at være hyggeligt med fuglesnak og udvekling af oplevelser. Men det vi bemærker er, at deltagerne alle er 60+. Ikke at der er noget galt med det – men det er et meget godt billede på at det er en rejseform som ikke alle har råd eller tid til. Men behøver man at vente?

Et hold fuglekiggere på fuglerejse med selskabet Fieldguides kigger efter den endemiske Santa Marta Brushfinch.

Et hold fuglekiggere på fuglerejse med selskabet Fieldguides kigger efter den endemiske Santa Marta Brushfinch.

Kig fugle med lokale fugleguider

Der er andre muligheder, hvis man ikke har råd til en “pakkerejse” eller man foretrækker andre rejseformer. Det kræver måske lidt mere planlægning og der skal laves mere research. Hvis dit spanske ikke er helt up to date, skal du måske være indstillet på sproglige udfordringer.

Men kommer du med et åbent sind og er klar til at være fleksibel i din planlægning, så kan du få mindst lige så gode fugleoplevelser. Og så er der glæden ved at få det hele til at gå op i en højere enhed sammen med lokale fuglefolk. Samtidig får du en anden mulighed for at opleve landets kultur på nært hold og øve sine evner ud i det spanske sprog. Det vil helt sikkert give dig en uforglemmelig oplevelse.

Men mere om vores egne fugleoplevelser i Colombia i et senere indlæg.

Santa Marta Toucannet. Endemsik underart af Southern Emerald Toucanet. El Dorado Lodge, Sierra de Nevada de Santa Marta.

Santa Marta Toucannet. Endemsik underart af Southern Emerald Toucanet. El Dorado Lodge, Sierra de Nevada de Santa Marta.

Santa Marta Brushfinch er den af de mange "Santa Marta endemer, der er lettest af se. Den ses i 2200-3000 m.o.h. El Dorado Reserve, Sierra de Nevada de Santa Marta, Colombia.

Santa Marta Brushfinch er den af de mange “Santa Marta endemer, der er lettest af se. Den ses i 2200-3000 m.o.h. El Dorado Reserve, Sierra de Nevada de Santa Marta, Colombia.

En melodisk rejse gennem det nordlige Colombia

Er du stadig ikke helt sikker på om du skal tage på fugletur til Colombia? Så se den fantastiske dokumentar The Birders (se trailer herunder). Der er flotte billeder fra spændende lokaliteter og farverige fugle, som regionen kan tilbyde. Udover det er det også en interessant historie, som er meget anderledes end andre fugledokumentarer.

Alle fotos © Bente Steffensen & Uffe Damm Andersen, med mindre andet er angivet.

Kilder:

 

3 thoughts on “Måske 2000 fuglearter – hvad venter du på?”

 1. Fin artikel. Håber den bliver bragt i nogle fugle-, natur- og miljøblade. Så har I gjort jeres til at hjælpe Columbia.
  Efter alle jeres farverige billeder, må man jo nok indrømme at farver gør fuglene endnu mere spændende at iagttage.
  Her er pt flotte farver på alle de ny udsprungne krokusser.
  morJane

  1. Hej Jane, mange tak. Ja det kan være vi kan finpudset og arbejdet lidt med artiklen og så måske få den bragt andre steder.

   Mange hilsner
   Albicilla Explorer

 2. Hej B & U !
  Spændende læsning, jeg får lyst til at opleve noget af det !
  mange hilsner fra Skaelskoer
  morKamma
  PS !
  Her er der kommet gang i fuglene i haven

Comments are closed.