Global Big Day 2019: Blandt kaktusser og flamingoer

This post is also available in: English

Alle fotos © Bente Steffensen og Uffe Damm Andersen.

Global Big Day 2019

Hvor mange fuglearter kan man registrere i hele verdenen på én enkelt dag?

Svaret er 6942!

Det var i hvert fald resultatet af Global Big Day 2019, der løb af stablen den 4. maj. Vi måtte nøjes med et mere beskedent antal på 69 arter.

Selv om 6942 arter er et imponerende antal, der svarer til at godt 2/3 af alle verdens fuglearter, så blev rekorden fa 2018 på 7001 arter ikke slået. Til gengæld var der i år en rekordstor deltagelse, af mere end 34000 personer i 173 lande

Du kan læse Team eBirds opsummering af Global Big Day 2019 i artiklen: Global Big Day 2019: the biggest day in birding. Se også vores efterskrift sidst i denne artikel.

Amerikansk Tårnfalk (Falco sparverius). En af de arter vi så under Global BIg Day 2019. Ruta Nacional 51, Salta, Argentina.
Amerikansk Tårnfalk (Falco sparverius). En af de arter vi så under Global Big Day 2019. Ruta Nacional 51, Salta, Argentina.

Planlægningsmøde i historiske omgivelser

Den sidste aften i april var vi på Güemes museet i Salta. Vi var der ikke for at blive klogere på Martín Miguel de Güemes, den lokale militære leder, som under den argentinske uafhængighedskrig i 1810-1825 forsvarede det nordvestlige Argentina mod spanierne. Nej vi var der fordi Aves Salta Club de Observadores (Aves Salta) afholdt planlægnings- og strategimøde for den kommende Global Big Day.

Om Aves Salta bevidst havde valgt at holde planlægningsmøde på grund af symbolikken, ved vi ikke. Men omgivelserne passede på en måde meget godt, når vi nogle få dage senere skulle ud og forsvare Argentinas placering i top ti, over lande med flest registrerede fuglearter på én enkelt dag.

Det var et hyggeligt møde og det er altid sjovt at møde andre, der deler samme interesse. Efter mødet gik vi sammen med resten af vores Global Big Day team Javier (der var teamleder) og Martin – hen på en café og fik de sidste praktiske detaljer på plads. Vores team skulle dække højlandet i bjergene vest for Salta.

Vi deltog nogle dage inden Global Big Day i planlægnings- og strategimøde med Aves Salta Club de Observadores (Aves Salta). Museo Güemes. Salta, Argentina.
Vi deltog nogle dage inden Global Big Day i planlægnings- og strategimøde med Aves Salta Club de Observadores (Aves Salta). Museo Güemes. Salta, Argentina.

Blandt kaktusser og flamingoer

Fuglekigning blandt kaktusser

Solen var endnu ikke stået op da Javier samlede os op i downtown Salta. Martin samlede vi op på en tankstation i byens udkant. Med bilen fuldt tanket, mad og drikke og rigelige mængder af argentinernes uundværlige mate, var vi klar til en lang dag i felten. Vi havde dog stadig en god times kørsel, til Global Big Day for alvor begyndte for vores vedkommende.

Det var køligt, da solen endnu ikke var kommet så højt op, at dens stråler kunne varme os. Der var stille, og vi befandt os i et meget tørt og støvet landskab i lidt over 2000 meters højde. Vegetationen var sparsom og bestod mest af nogle tørre lave stikkende buske og nogle meget høje og karakteristiske kaktusser. De lokale saltenere er meget glade for regionens kaktusser, og det ses tydeligt i provinsens kunst og design.

Det ligner en Solsort, men er en Chiguancodrossel (Turdus chiguanco). Rute Nacional 51, Argentina.
Det ligner en Solsort (Turdus merula), men er en Chiguancodrossel (Turdus chiguanco). Rute Nacional 51, Argentina.

Dagens første fugle var kolibrier – den flotte røde Sapphokomet og den spændende Blåbuget Punastjerne, der skulle vise sig at være rimelig almindelig. I krattet fandt vi også et par Lysrygget Trådhale, der på trods af navnet ikke er en kolibri.

Blåbuget Punastjerne (Oreotrochilus leucopleurus) var relativt almindelig på første del at vores Global Big Day. El Candado, Salta, Argentina.
Blåbuget Punastjerne (Oreotrochilus leucopleurus) var relativt almindelig på første del at vores Global Big Day. El Candado, Salta, Argentina.

Artiklen fortsætter under denne Annonce

De næste mange timer stoppede vi flere steder på Ruta Nacional 51 (RN51), der snor sig gennem Andesbjergene langs med floden Rio Rosario. Nogle steder tjekkede vi omgivelserne fra vejen, mens vi andre steder gik væk fra vejen og afsøgte et lidt større område. Stille og roligt fik vi flere arter på listen.

Bente afsøger området for nye arter til vores Global Big Day liste. Rio Rosario, Argentina.
Bente afsøger området for nye arter til vores Global Big Day liste. Rio Rosario, Argentina.

Det blev til arter som Stribekronet Spidshale, Båndvinget, Hvidbåndet Cinclodes, Gråhovedet Andesfinke og en af verdens største fuglearter – Andeskondor.

Fuglekigning blandt flamingoer

I løbet af eftermiddagen kørte vi væk fra den asfalterede RN 51 og fortsatte i mange kilometer ad en grusvej, der førte os ind til Lagunas del Toro. Det er nogle lavvandede saltsøer på højsletten, hvor vi bl.a. håbede at få tre flamingoarter på listen.

Fra bilen, der bumpede afsted, spejdede vi uden held efter Lille Nandu – en strudsefugl, som lever i Andesbjergene.

Vi forsøgte at finde Lille Nandu men vi kørte ad en lang bumpet grusvej.
Vi forsøgte at finde Lille Nandu (Rhea pennata) imens vi kørte ad en lang bumpet grusvej. Nær Lagunas del Toro, Salta, Argentina.

Ved Laguna del Toro var der kun to flamingoer: Den lille Punaflamingo – og den lidt større Andesflamingo.

Der var omkring 70 – 75 flamingoer i de lavvandede søer. Selvom det antalsmæssigt ikke helt kunne måle sig med de 5000 Cariberflamingoer vi så ved den caribiske kyst i Colombia, så er flamingoer altid sjove at se.

Der var flere arter ænder og så var Brunbuget Jordtyran og Sølvlappedykker.

Punaflamingo (Phoenicoparrus jamesi) - eller James's Flamingo, som den også hedder. Lagunas del Toro, Salta, Argentina.
Punaflamingo (Phoenicoparrus jamesi) – eller James’s Flamingo, som den også hedder. Lagunas del Toro, Salta, Argentina.
Det er ikke alle flamingoer, der er lyserøde. (Punaflamingo Phoenicoparrus jamesi) - eller James's Flamingo, som den også hedder. Lagunas del Toro, Salta, Argentina.
Det er ikke alle flamingoer, der er lyserøde. Punaflamingo (Phoenicoparrus jamesi) – eller James’s Flamingo, som den også hedder. Lagunas del Toro, Salta, Argentina.
Andesflamingo (Phoenicopterus andinus). Lagunas del Toro, Argentina.
En anden art: Andesflamingo (Phoenicopterus andinus). Lagunas del Toro, Salta, Argentina.

Tekniske problemer

Javiers firhjulstrækker var ikke den nyeste model, men den var fin til formålet da den kunne fragte os frem. Men i løbet af dagen skulle der ”lidt mere til” for at starte bilen, når vi skulle køre videre! Det var tilsyneladende en løsforbindelse til bilbatteriet. Men heldigvis lykkedes det at starte den hver gang.

Det gjorde det så ikke en times tid inden solnedgang. Vi var igen tilbage på RN 51, og da vi efter et stop ville fortsætte turen op til et område over 4000 meter, ville bilen ikke starte – den var helt død!

Der opstod tekniske problemer undervejs! Rute Nacional 51, Salta, Argentina.
Der opstod tekniske problemer undervejs! Rute Nacional 51, Salta, Argentina.

Javier og Martin gik i gang med mekanikerarbejdet. Imens forsøgte vi at ”pumpe” dagslisten med nogle nye arter.

Der gik en rum tid, og dagens sidste lys forsvandt. Det lykkedes os ikke at finde flere arter til listen, men heldigvis lykkedes det endelig for Javier og Martin at få bilen til at starte igen. Vi kunne da begynde turen tilbage til Salta.

Vi var hjemme igen klokken ti om aftenen. Altså lige til aftensmaden!

Det var en rigtig god tur med spændende fugle, og vi fik også nogle nye arter til vores egen liste. Desværre lykkedes det ikke at se alle de mulige arter. Og de tekniske problemer betød, at vi ikke nåede op i 4000 m.o.h.

Pragtvåge (Geranoaetus polyosoma). Ruta Nacional 51, Salta, Argentina.
Pragtvåge (Geranoaetus polyosoma). Ruta Nacional 51, Salta, Argentina.

Deltag i fugle-events

Det var sjovt men også hårdt at deltage i Global Big Day, da det jo gælder om at finde så mange fugle som muligt på et døgn. Så der skal birdes effektivt fra start til slut. Der er ikke tid til at slappe af undervejs. Man kan roligt sige, at der er et vist konkurrenceelement i begivenheden og det er noget mange går højt op i.

Vi kan kun anbefale at man deltager i begivenheder som Global Big Day, October Big Day og EuroBirdwatch eller Christmas Bird Count (læs om vores Christmas Bird Count oplevelser i Panama: Julefugletælling på Pipeline Road.

For det første er det en god anledning til at komme en tur i felten og se på fugle. For det andet giver det mulighed for at møde andre fuglefolk og endelig – og ikke mindst – er man med til at indsamle data om fugle. Derved bidrager man til viden og dokumentation om bl.a. fuglearternes udbredelse, antal, habitatudnyttelse og bestandsudvikling.

Andesgås (Chloephaga melanoptera) og Kongeand. Ruta Nacional 51 (Tastil - Las Cuevas), Salta, Argentina.
Andesgås (Chloephaga melanoptera) og Kongeand. Ruta Nacional 51, Salta, Argentina.

Selvom der er et konkurrenceelement i nogle af de nævnte fuglebegivenheder, er der også plads til socialt samvær, hygge og mulighed for at lære meget mere om fugle. Men sørg dog for at få forventningsafstemt med dem man tager på tur med, så alle er enige om niveauet for turen. På de mest hardcore teams skal man ikke tage med, hvis man er helt nybegynder, for så kan det godt være man ikke får så stor en succesoplevelse.

Vi havde en rigtig god oplevelse, og vi er helt sikkert klar til at, deltage i Global Big Day igen!

Og Argentina blev med 727 arter nummer ni og bevarede deres placering i top ti (og uden Messi).

Vores Global Big Day 2019 team. Javier, Bente, Martin og Uffe. Lagunas del Toro, Salta, Argentina.
Vores Global Big Day 2019 team. Javier, Bente, Martin og Uffe. Lagunas del Toro, Salta, Argentina.
Efterskrift

Hvis man tjekker eBird-visningen Global Big Day 2019, kan man se at antal arter registreret den 4. maj 2019 på nuværende tidspunkt (oktober 2019) er højere end det vi skriver i artiklen. Med andre ord så kan antallet stadig ændre sig. Det skyldes flere ting, bl.a. at der stadig indtastes “gamle” checklister i eBird. Det kan heller ikke udelukkes, at antallet ændres, hvis eventuelle fejlindtastninger – eller fejlbestemmelser rettes.

Der udføres et stort arbejde af frivillige eBird reviewer, for at sikre at data er så korrekte og troværdige som muligt. Det kan være en langvarig proces. Men jeg tror godt man kan regne med, at der den 4. maj blev registreret omkring 7000 fuglearter.

Alle fotos © Bente Steffensen & Uffe Damm Andersen