Hvorfor ikke kigge på fugle?

This post is also available in: English

Vidste du at det er sundt at kigge på fugle? Og det fantastiske er, at det er nemt at komme i gang samtidig med at det kan berige både dig selv og andre.

Lader du også op ved at “tage på landet”, cykle en tur i skoven eller gå en lang tur ved stranden? Måske gik du mange flere kilometer i naturen under corona-pandemien end før? 

De fleste ved, at fysisk aktivitet udendørs er godt for vores helbred og sundhed, og efterhånden bliver flere og flere opmærksomme på at naturen og grønne områder også gavner vores mentale sundhed.

Det er sundt

At fugle og fuglekigning er godt for den mentale sundhed er ikke bare noget jeg finder på, det er der flere videnskabelige undersøgelser som viser. For eksempel har et amerikansk studie dokumenteret, at der under corona-pandemien kort efter lockdowns skete en betydelig stigning i folks interesse for vilde fugle. Studiet tyder på, at vilde fugle kan være med til at øge folks tilknytning til naturen og forbedre vores velvære. En anden undersøgelse har vist, at folk, der lever i boligkvarterer med mere vegetation og flere fugle, havde mindre tilbøjelighed til at få depression, angst og stress.

Selv fugles sang og kald kan hjælpe stressramte med at komme sig. Og de lykkeligste europæere – ifølge en undersøgelse – er dem, der i dagligdagen oplever mange forskellige fuglearter eller bor i mere naturlige omgivelser med mange arter. Sammenhængen mellem fuglediversitet og livstilfredshed var så stærk, at det skulle have samme betydning for vores velbefindende som højere indkomst!

Så hvorfor ikke kigge på fugle?

Fugle er fascinerende. Alene det at fugle – med få undtagelser – er i stand til at flyve, er i sig selv fascinerende. Fugle findes i alle mulige størrelser, former og farver og de har spændende adfærd og levevis. Fugle findes alle vegne. Der lever fugle fra Arktis til Antarktis, i ørkener, regnskove og højt oppe i bjergene, ude på de store oceaner – selv i de største byer. Så det er bare med at “kigge op”. 

På bedste “x ways to improve your life”-vis får du her 9 grunde til hvorfor du skal i gang med at se på fugle.

Skægmejse.
1. Kom ned i tempo og få ro på

Det er enormt beroligende og afslappende, at kigge på fugle – uanset om det er hjemme ved foderbrættet eller ude i naturen. Det kan være nærmest meditativt. Du får dagligdagens distraktioner på afstand og det har en positiv indvirkning på din generelle mentale sundhed, også ift. stress, depression og angst.

2. Ud i naturen

Fuglekigning er en rigtig god måde at komme ud og opleve naturen. Samtidig får du lys, masser af frisk luft og mulighed for at koble lidt af fra dagligdagen. Fuglekigning er billigt og kræver ikke meget – det vigtigste er en kikkert.

3. Få nye venner 

Du kan kigge på fugle alene, men du kan også skabe nye bekendtskaber, få nye venner og blive en del af et fællesskab. Besøg en god fuglelokalitet eller opsøg de steder, hvor der bliver fundet en sjælden fugl. Fuglefolk kan godt lide at snakke, fortælle historier, dele viden og tips – eller bare hygge. Du kan her læse, hvordan vi fik nye fuglevenner i Argentina.

4. Store oplevelser

Du får mange spændende oplevelser, når du kigger på fugle. For nogle er den største oplevelse at finde en meget sjælden fugleart. For andre er det den årlige tranetur til Hornborgasjön eller rovfuglenes efterårstræk ved Falsterbo. Det kan også være at følge fuglelivet i den lokale sø. Det afgørende er, at du kan få mange forskellige oplevelser når du kigger på fugle, oplevelser der giver dig glæde, og noget som du husker.

5. Find nye steder 

Fuglekigning giver mulighed for at besøge mange forskellige steder, både lokalt eller andre steder i landet – for ikke at tale om andre lande. Der findes mere end 10.000 fuglearter i verdenen.

Artiklen fortsætter under denne Annonce

6. Bliv udfordret

Ja, fuglekigning kan være afslappende, men at finde og identificere fugle kan også være udfordrende og kræver tålmodighed. Men det er til gengæld både sjovt og tilfredsstillende når det lykkes.

7. Skærp din opmærksomhed

Du træner og skærper din opmærksomhed og iagttagelsesevner når du  kigger på fugle. Jo mere fokuseret og nærværende du er, desto lettere er det også at opdage fuglene. Faktisk kan fuglekigning også træne dine reaktioner – du skal hurtigt kunne “fange” fuglen i kikkerten før den er fløjet væk. 

8. Kom i form

Nu siger jeg ikke, at du er i dårlig form, men fugleoplevelser kan give masser af motion og fysisk træning. Når du gerne vil se en helt bestemt fugl, vil du opdage, at du pludselig har travet fem km for at finde en Karmindompap eller den Blå Glente de andre så fra toppen af Aborrebjerget. Måske bliver du nysgerrig, og må lige se hvilke fugle der er efter næste sving – det kunne jo være… Helt uden at tænke over det får du masser af motion.

9. Bidrag til viden

Fuglekigning kan være meget mere end bare en hobby du dyrker for din egen skyld. Dine fugleoplevelser kan blive til viden og gavn for fugle og natur. Hvis du registrerer dine fugleobservationer i databaser som fx DOFbasen eller eBird, bidrager du med at indsamle vigtige data, der bl.a. kan anvendes i forskning og naturforvaltning.

Ta’ med ud og se på fugle

Så hvad venter du på? Fuglekigning spændende, underholdende og en sund beskæftigelse, der kan berige både dig og andre. Er du blevet nysgerrig og har behov for noget inspiration eller måske noget praktisk “how to”, så ta’ med ud og se på fugle –  hvorfor ikke?

Se mere på Why Not Birds? og book din fugletur allerede i dag!

Man kan kigge på fugle alene eller sammen med andre.

Alle fotos og video © Bente Steffensen & Uffe Damm Andersen, med mindre andet er angivet.